Över 400 arter hittades vid årets BioBlitz Dalarna!

I samband med den biologiska mångfaldens dag arrangerades för andra gången BioBlitz Dalarna lördagen den 25 maj. I år hölls den vid Backa våtmark i Danholn strax utanför Falun.

Syftet med BioBlitzen var att upptäcka så många arter som möjligt i området tillsammans med allmänheten och samtidigt öka intresset för den biologiska mångfalden.

Dagen startades kl. 06 med en fågelvandring runt området, ledd av Dalarnas ornitologiska förening och man lyckades se totalt 35 arter under den turen. Dagen fortsatte sedan med flera exkursioner i området med inriktning på t.ex. pollinatörer och flora. Under dessa turer växte artlistan allt längre. Den sista exkursionen startades strax efter kl. 22 och då var det nattsångare och fladdermöss som stod i fokus. Strax före midnatt slogs lägret igen och BioBlitz Dalarna var officiellt över för i år.

Preliminära siffror visar att årets BioBlitz lyckades hitta 411 arter, varav 16 är rödlistade och 21 observatörer bidrog. Allt är dock inte artbestämt och inlagd på listan ännu, så siffran förväntas stiga.

Uppskattningsvis besökte 200 personer BioBlitzen vilket var mer än förra årets BioBlitz vid Långsjön i Borlänge.

Håvning pågår! Foto: Jakob Wallin

Aktiva besökare
Väldigt många av besökarna tog håvar och burkar med sig från lägret och samlade in arter som experterna kunde artbestämma.

Succés
Återigen blev evenemanget en succé sett till antal arter som hittades, antal besökare samt intresset för den biologiska mångfalden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s